Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.mu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7590
Назва: Соціологізація природного права: до питання про сумісність типів праворозуміння
Автори: Черних, Євген Миколайович
Ключові слова: природне право
соціологічне право
праворозуміння
соціологічна методологія
метафізичність
легітимність
теорія права
методологія права
Дата публікації: 2024
Короткий огляд (реферат): У статті досліджено поширену тенденцію обґрунтування концепту природного права в межах емпіричних соціокультурних та антропологічних чинників з метою позбавлення його метафізичного характеру, що відповідає соціологічній методології. Увага акцентується на тезі про принципову сумісність концепцій природного та соціологічного права, який, на думку автора, є хибним, що намічає відповідну мету роботи в напрямках доведення формально логічної та методологічної несумісності вказаних концептів, а також неспроможності соціологічної інтерпретації природного права вирішити проблему браку довіри до нього. Висновується, що природне право та соціологічне право є порівняними але логічно несумісними концептами, оскільки вони утворюються за протилежними сутнісними ознаками, які зумовлюють протилежність елементів, що складають їх обсяги. Крім того, розглянуті поняття та концепції протилежні за онтологічними принципами походження і сутності, а також за пізнавальними ідеалами, що утворюють принципи їх методології.
Опис: Черних Є. М. Соціологізація природного права: до питання про сумісність типів праворозуміння / Є. М. Черних // Вісник Маріупольського державного університету. Серія : Право. – 2024. – Вип. 27. – С. 163–170.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repository.mu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7590
Розташовується у зібраннях:Черних Євген Миколайович

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
chern_soc_v_pravo_2024_27_161.pdf2,56 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.