Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.mu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7543
Назва: Соціально-структурні характеристики колаборантів на тимчасово окупованому півдні Запорізької області
Автори: Зубченко, Олександр Сергійович
Серга, Т. О.
Ключові слова: окупація
колабораціонізм
соціальна структура
соціальна мобільність
соціально-демографічні характеристики
Дата публікації: 2024
Короткий огляд (реферат): Статтю присвячено актуальним проблемам дослідження співпраці місцевого населення із російськими окупантами у південних районах Запорізької області. Засновуючись на емпіричному матеріалі із відкритих джерел (регіональні телеграм-канали), співавтори ставлять за мету визначити динаміку соціально-структурних характеристик колаборантів протягом останніх років. Війна та окупація у статті розглядаються як процес радикальної ломки соціальної структури. В контексті цього колабораціонізм трактується як одна із захисних стратегій поведінки по той бік фронту, наголошується на необхідності його вивчення як складової загального соціального регресу. Співавтори підкреслюють, що серед посібників рашистів зростає частка молоді та міського населення. Також констатуються поступові зміни у соціально-професійній структурі колаборантів та різна інтенсивність соціальної мобільності у їхньому середовищі. У статті відзначається, що колабораціонізм все більше перетворюється із маргінальної соціальної практики на вимушену норму. Зафіксовано формування двох хвиль колаборантів, що суттєво різняться за своїм складом і призводять до розширення соціальної бази окупаційного режиму.
Опис: Зубченко О. С. Соціально-структурні характеристики колаборантів на тимчасово окупованому півдні Запорізької області / О. С. Зубченко, Т. О. Серга // Вісник Маріупольського державного університету. Серія : Філософія, культурологія, соціологія. – 2024. – Вип. 27. – С. 112–121.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repository.mu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7543
Розташовується у зібраннях:Зубченко Олександр Сергійович

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
zub_soc_v_filos_2024_27_112.pdf3,1 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.