Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.mu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7577
Назва: Вплив іноземного підприємництва на урбанізаційні процеси в українському Надазов’ї (остання чверть ХІХ – початок ХХ ст.)
Автори: Новікова, Світлана Віталіївна
Ключові слова: Надазов’я
іноземне підприємництво
індустріалізація
урбанізація
міське середовище
Дата публікації: 2024
Короткий огляд (реферат): У статті на основі дослідження діловодної документації органів місцевого врядування міст українського Надазов’я – Маріуполя та Бердянська, статистичних матеріалів і матеріалів періодичних видань висвітлено вплив іноземного підприємництва на урбанізаційні процеси в регіонів останній чверті ХІХ – на початку ХХ ст. Досліджено ступінь впливу індустріалізації на демографічні процеси та розвиток міст Маріуполя і Бердянська у зазначений період. Виявлено, що головними містоформуючими чинниками у досліджуваний період крім торгівлі стали такі галузі, як промисловість і транспорт. Доведено, що іноземні підприємці мали значний вплив на урбанізаційні процеси в містах регіону, а також брали активну участь у розвитку транспорту і системи зв’язку, оскільки саме вони були власниками переважної більшості великих торговельних і промислових підприємств, які відігравали провідну роль в економічному житті регіону та на загальнодержавному рівні.
Опис: Новікова С. В. Вплив іноземного підприємництва на урбанізаційні процеси в українському Надазов’ї (остання чверть ХІХ – початок ХХ ст.) / С. В. Новікова // Вісник Маріупольського державного університету. Серія : Історія. Політологія. – 2024. – Вип. 38. – С. 48–61.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repository.mu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7577
Розташовується у зібраннях:Новікова Світлана Віталіївна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
nov_vpl_v_ist_2024_38_48.pdf4,44 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.