Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.mu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7562
Назва: Роль Маріупольского повітового земства у становленні і розвитку телефонного зв’язку у Маріупольському повіті наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст.
Автори: Новікова, Світлана Віталіївна
Ключові слова: Маріупольський повіт
Маріупольське повітове земство
телефонний зв’язок
Дата публікації: 2023
Короткий огляд (реферат): У статті на основі матеріалів Маріупольського повітового земства та загальнодержавних нормативних актів, які регулювали сферу телефонного зв’язку, висвітлено процес становлення та розвитку цієї галузі на теренах Маріупольського повіту наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. Досліджено передумови та підґрунтя цього процесу, який багато в чому став можливим завдяки приватній ініціативі іноземних фірм «Siemens & Halske» та «Bell Telephone Company», а також ініціативі та досвіду органів місцевого врядування, набутому ними у справі розвитку мереж зв’язку. Показано проблеми у справі розвитку телефонного зв’язку як у Маріупольському повіті, так і в цілому в державі, перш за все – через монополію, встановлену імперським урядом у 1885 р. на сферу зв’язку, а також через численні бюрократичні перешкоди, недоброчесність підрядників. Виявлено, що попри всі ці проблеми протягом 1909–1913 рр. активна діяльність Маріупольського повітового земства мала значні успіхи і сприяла швидкому будівництву розгалуженої мережі телефонного зв’язку у повіті, полегшенню діяльності земства на місцях, а також покращенню якості життя населення Маріупольського повіту через можливість користуватися більш доступним, доволі дешевим у порівнянні з іншими повітами Катеринославської губернії телефонним зв’язком.
Опис: Новікова С. В. Роль Маріупольського повітового земства у становленні і розвитку телефонного зв’язку у Маріупольському повіті наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. / С. В. Новікова // Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Історія. Політологія. – 2023. – Вип. 37. – С. 27–41.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repository.mu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7562
Розташовується у зібраннях:Новікова Світлана Віталіївна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
nov_rol_v_ist_2023_37_27.pdf4,74 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.