Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.mu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7277
Назва: Роздуми про гендер і жіночу творчість письменниківсимволістів і філософів срібного століття
Автори: Педченко, Олена Василівна
Ключові слова: гендер
вейнінгеріанство
імагологія
Срібне століття
андрогінізм
жіноча творчість
Дата публікації: 2016
Короткий огляд (реферат): У статті представлені основні положення гендерного дискурсу Срібного століття, учасниками якого виступили філософи М. Бердяєв, В. Розанов, В. Соловйов та письменники-символісти А. Білий, З. Гіппіус, Вяч. Іванов, Д. Мережковський. В рамках даного дискурсу розглядаються думки про жіночу творчість і сприйняття літературної практики письменниць, близьких до символістського кола. Переважно чоловічий дискурс літератури того часу вимагав від жінки-письменниці певної художньої відповідності. Заперечення естетичної значущості і серйозності жіночої творчості, сприйняття її як наслідувальної та несамостійної, змушували жінку автора пристосовуватися до вимог «чоловічого» літературного канону. Чоловіче домінування і карнавальна стихія культури Срібного століття визначили появу не лише масок, але і літературних містифікацій. В цілому ж, уявлення про гендерні ролі, що визначилися у філософському дискурсі Срібного століття, зробили безпосередній вплив на відношення до жіночої творчості, а також визначили особливість його розвитку в тандемі з чоловіком-наставником поза феміністичним рухом.
Опис: Педченко О. В. Роздуми про гендер і жіночу творчість письменниківсимволістів і філософів срібного століття / О. В. Педченко // Вісник Маріупольського державного університету. Серія : Філологія. – 2016. – Вип.15. – С. 25–32. – (Публ. рос. мовою).
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repository.mu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7277
Розташовується у зібраннях:Педченко Олена Василівна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
pedch_rozd_v_filol_2016_15_25.pdf5,35 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.