Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.mu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7145
Назва: Позиціонування України в сучасних міжнародних міграційних процесах
Автори: Калініна, Світлана Петрівна
Ланська, Світлана Петрівна
Подунай, Валерія Валеріївна
Ключові слова: міжнародна міграція
трудоресурсне забезпечення
ринок праці
біженці
мігранти
міграційна політика
відтік талантів
Дата публікації: 2024
Короткий огляд (реферат): Статтю присвячено актуалізації позиціонування України в системі сучасних міграційних процесів. Наголошено, що через повномасштабну агресію чисельність українських мігрантів у всьому світі безперервно збільшується, що призводить до зменшення обсягів працездатної робочої сили на національному ринку праці. Встановлено, що протягом останніх 30 років спостерігається збільшення еміграції з України до країн з середнім рівнем доходу, з поступовим збільшенням потоку мігрантів до країн з високим рівнем доходу. Здійснено аналіз показників зайнятості українських біженців у країнах ОЕСР, на основі чого визначено, що завдяки запровадженню у більшості країн спеціальних схем та політичних заходів для допомоги мігрантам з України через війну, українці отримали можливість шукати роботу на більш ранньому етапі, ніж інші хвилі біженців. Це призвело до надзвичайно високих показників зайнятості серед українських мігрантів в окремих країнах Європи. Зроблено загальний висновок, що на сучасному етапі участь України у міжнародних міграційних процесах переважно збільшує трудоресурсний дефіцит на національному ринку праці через високі темпи еміграції. Рівень зайнятості українських мігрантів в Європі свідчить про високий ступінь їх інтеграції на ринку праці приймаючих країн, що актуалізує проблему неповернення. Акцентовано увагу, що для дієвого функціонування національного ринку праці, Україні потрібна дієва та професійно-орієнтована міграційна політика, яка зможе забезпечити якнайшвидше повоєнне відновлення економіки країни.
Опис: Калініна С. П. Позиціонування України в сучасних міжнародних міграційних процесах / С. П. Калініна, С. П. Ланська, В. В. Подунай // Актуальні проблеми розвитку економіки регіону. – 2024. – Вип. 20. Т. 1. – С. 19–31.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repository.mu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7145
Розташовується у зібраннях:Подунай Валерія Валеріївна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
kalin_lan_pod_pod_2024_20_1_19.pdf3,16 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.