Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.mu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7136
Назва: Модель пошуку співтовариств в соціальній мережі
Автори: Ахрамович, В.
Лазаренко, С.
Мартинюк, Ганна Вадимівна
Баланюк, Ю.
Ключові слова: мережа
безпека інформаційних потоків
соціальні мережі
комунікаційні мережі
Дата публікації: 2022
Короткий огляд (реферат): З метою забезпечення безперебійного функціонування соціальної мережі з великою кількістю абонентів її доцільно поділити на підмережі. Поділ на підмережі забезпечить якісний контроль трафіку та інших параметрів, у тому числі параметрів безпеки. Перша причина розбиття мережі на підмережі полягає в тому, щоб не отримати величезний broadcast домен. Другою важливою причиною поділу мережі на підмережі є забезпечення певного рівня безпеки. Третя причина – виявлення співтовариств у мережі. Визначено необхідність створення моделі, в якій граф генерується випадковим чином із заданими параметрами для внутрішніх і зовнішніх зв'язків між вершинами, а спільноти покладаються непересічними. Запропоновано метод виділення структури спільнот на основі методу максимальної правдоподібності, і на його основі описано чисельний алгоритм випадкового пошуку. Графи, що представляють реальні соціальні та комунікаційні мережі, швидко змінюються, при цьому ефективним інструментом їх вивчення являються випадкові графи. Важливим завданням є виявлення структури спільнот в мережах. В умовах великої розмірності мереж особливо актуальними є наближені методи, які дозволяють за обмежений час знаходити рішення, близьке до оптимального. Для вирішення такої проблеми пропонується створення моделі виділення структури спільнот на основі методу максимальної правдоподібності, і на його основі опис чисельного алгоритму випадкового пошуку таких спільнот. Досліджено поведінку цільової функції.
Опис: Модель пошуку співтовариств в соціальній мережі / В. Ахрамович, С. Лазаренко, Г. Мартинюк, Ю. Баланюк // Безпека інформації. – 2022. – Vol. 28, issue 1. – С. 14–20.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repository.mu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7136
Розташовується у зібраннях:Мартинюк Ганна Вадимівна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
mart_mod_2022_28_1_14.pdf563,03 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.